”Det kan så let gå godt” Jan Jonasson tog hans Klaxon Klick med til New York

”Det kan så let gå godt” Jan Jonasson tog hans Klaxon Klick med til New York

Dette er en rejseskildring fra New York. Det er også en skildring om at udfordre og overvinde udfordringer og om at prøve at leve efter mottoet ”Det kan så let gå godt”. Artiklen er fra RYK! Magasin, 4. udgave 2018.

“Min kone, min søn og jeg venter på en taxi uden for restauranten Roberta’s. Den ligger på Brooklyn, serverer glimrende mad – og med lidt god vilje kan man sige, at den er handicapvenlig. Ret beset er det ikke en taxi, vi venter på, men en Uber. I deres app kan man bestille en bil, der kan medtage kørestole. Vi har brugt appen flere gange og har aldrig ventet mere end 15 minutter. På min kørestol er der monteret en ”Klaxon”-elmotor, som har været medvirkende til at gøre vort ophold i New York til en fornøjelse. Den har, sammen med handicapvenlige Uber-taxier, et handicapvenligt hotelværelse, handicapservicemindede fly- og lufthavnspersonaler, gjort mine bekymringer om at rejse som rygmarvsskadet til skamme.

At rejse er at leve
Min kone og jeg har altid været enige med H.C. Andersen. I mange år har vi rejst på ferie- og oplevelsesture flere gange årligt. Om vinteren gik turen til eksotiske steder, hvor varmen og gode oplevelser kunne lade vores batterier op. I en årrække var Thailand det foretrukne rejsemål. I de sidste otte-ti år er rejserne gået til Mexico og Costa Rica. Om sommeren gik turen som regel til Sydeuropa. Da det i sommeren 2017 stod klart for os, at vi ville få svært ved at rejse på samme måde som tidligere, gik vi i gang med at finde ud af, hvad vi så kunne overkomme. Vi ville rejse igen.

Det kan så let gå godt
For 15 år siden mødte jeg i arbejdsmæssig sammenhæng en kollega, der havde som motto: ”Det kan så let gå godt” Jeg faldt pladask for udtrykket. Bekymringer har været en del af mit liv – bekymringer, som ofte, ikke blev til noget. Jeg tror på, at vi kan påvirke vores egne måder at håndtere de udfordringer, vi møder i livet, ved at arbejde med vores egne tankesæt. Da jeg under mit sygdomsforløb langsomt mistede følesans fra navlen og ned – og mistede evnen til at gå og stå, var udtrykket ”Det kan så let gå godt” med til at holde mig fra de værste nedture. Undervejs i forløbet raslede lægerne flere gange med kræft-sablen. Helt frem til den endelige diagnose, Bilharziose, i juli 2017, klamrede jeg mig til mottoet. Diagnosen var Bilharziose (sneglefeber), som jeg i øvrigt må have pådraget mig på én af vores mange rejser til Mexico og Costa Rica, og som er årsagen til, at jeg i dag er paraplegiker og relativ ny i ”faget”.”

 

Læs hele artiklen fra RYK! Magasin 4. udgave 2018 her

Læs mere om Klaxon Klick her